27 Kasım 2011 Pazar

Drive (2011)



Driver: "I don't have wheels... on my car. That's one thing you should know about me."

Baş rolünde Ryan Gosling'in oynadığı Drive, tereyağından kıl çeker gibi ilerleyen, retro bir B-filmi. Hırsızlara şoförlük yapan bir Hollywood dublörünün içinden çıkılması imkansız bir belaya bulaşmasını konu alıyor.
Romantik filmlerden şöyle bir omuz hareketiyle silkinip kurtulan Gosling 'Drive'da öyle soğukkanlı bir oyunculuk sergiliyor ki, adeta gölgesiz bir karakter çıkartıyor karşımıza. Ne geçmişi var, ne de geleceği. Adı bile yok, o sadece Şoför.
Belki de hakkında hiçbir şey bilmiyor oluşumuz, onu kusursuz bir sanat eseri olarak algılamamıza neden oluyor. Özellikle de üstü başı kan içinde (kendi kanı değil) umursamadan yürürken. Gerekeni yapan ama durup bunun hakkında konuşmayan ve yakınmayan bir adam. Veya ön koltukta oturan ve sadece ensesini gördüğümüz bir şoför. Yönetmen de Gosling'i daha çok arkadan çekerek, bu durumun üstüne gitmeyi ihmal etmiyor.
Gosling'in yan komşusu Irene'i Carey Mulligan canlandırıyor. Oyunculuğuna diyecek bir sözüm yok ama bana kalırsa kötü bir cast hatası.
Sonuç olarak Drive muhteşem bir film sayılmaz, ama okyanustaki ölüm ve asansör sahneleri mafya filmleri arasında kendine eşsiz bir yer edinmesini sağlıyor.
Bir de insanın içinde yer eden öyle ucuz bir pulp duygusallığı da var ki, (kanın toz zerrecikleri gibi gün ışığında uçuşması gibi) hiçbir şeye değişmem.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder